Det var väldigt enkelt att göra, men man måste komma ihåg att göra den i god tid då den skulle stå i frysen 3-4 timmar. Om man vill kan man göra den dagen innan, men då ska den tina långsamt i kylen innan man äter..
Semifreddo är italienska och betyder halvfryst och det är just så den glassen är som godast.
Rabarbersemifreddo
1 form/ 8 portioner
Ingredienser
Rabarberkompotten
1 liter färsk rabarber (ca 5 långa stjälkar)
4 dl strösocker
1/2 dl vatten
Semifreddon
4 ägg
1 dl socker
1 färsk vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl tjock grekisk yoghurt 10%
Gör så här:
1. Skär rabarbern med skal i 2-3 cm stora bitar.
2. Koka rabarber med strösocker och vatten till en kompott i en tjockbottnad kastrull, i ca 30 minuter (rabarbern ska koka sönder helt).
3. Låt kompotten svalna ordentligt och kyl den kylskåpskall.
4. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
5. Vispa gulorna med hälften av strösockret och frön från en urskrapad vaniljstång vitt och poröst i en bunke.
6. Vispa grädden fluffig och vänd samman den med yoghurten. Vänd sedan ner blandningen i äggsmeten.
7. Vispa äggvitorna med resterande strösocker till ett hårt vitt skum i en torr och ren bunke. Vänd försiktigt ner skummet i äggsmeten.
8. Vänd samman kompotten med glasssmeten.
9. Häll glassmeten i en ugnsform, skål eller plastlåda och frys den i 3-4 timmar så att den är "halvfryst". Den ska vara mjuk i mitten.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar