I min ny läspassion, tidningen Hembakat, kan man lära sig hur man enkelt skapar en stor,läcker och inbjudande vetefläta på en otroligt enkelt sätt. Så när jag stod där med en jäst som behövdes göra åt fick det bli just vetefläta. Receptet räcker till två flätor och jag valde att göra en med kanelfyllning och en med jordgubbsfyllning (i brist på annat använde jag köpt sylt, vilket blev lite väl söt så nästa gång gör jag egen jordgubbssylt).
Festlig vetefläta
2 stycken
Ingredienser
Degen
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
15-16 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
Garnering
ägg
pärlsocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm vätskan till 37 grader.
2. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardeumma och mjölet, litet i taget. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Fyllning: Lägg smöret i en skål och smält det lite grann i mikron så att det blir mjukt, men inte rinnande. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda ihop med en sked.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. Dela degen i två bitar.
6. Kavla ut bitarna till en rektangulära plattor på ett mjölat bakplåtspapper.
7. Bred på fyllningen i mitten av degplattan.
8. Skär skåror med en kniv eller degskrapa i degen.
9. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra. Skarvarna ska överlappa varandra så att flätan inte går upp under gräddningen. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min.
11. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-16 min.
Lycka till!
PS! Om man vill se "steg för steg" hur man gör flätan finns det en beskrivning på http://tidningenhembakat.se/2012/06/19/festlig-kanelflata-steg-for-steg/.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar