torsdag 27 oktober 2011

Månadens sötsak - ge bort!

Här är mitt bidrag till månadens sötsak, en återkommande (månadsvis) utmaning på webbsidan sötsaker!

Super enkla att göra och försvinnade goda att äta! :-)




Pepparmint kakor
25-30st


Ingredienser

4,5 dl florsocker
1 1/2 msk mjukt smör
1/4 tsk (1,25 krm) pepparmint olja
1/4 tsk (1,25 krm) äkta vaniljextrakt
3 msk kondenserad mjölk

200 g grovt hackad choklad
1 msk kokosfett


Gör så här:

1. Blanda på låg hastighet (antingen i maskin eller med elvisp) socker, smör,
 pepparmintsolja, vaniljextrakt och kondenserad mjölk tills kombineras.
Öka hastigheten till medelhög och blanda till en mycket krämig smet (ca 2-3 minuter).

2. Lägg över smeten i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylskåp, kyl till dess att smeten är fast nog att rulla till bollar (ca 40-60 min.).

3. Täck en plåt med aluminiumfolie, jämna ut eventuella ojämnheter.
Sikta florsocker över hela plåten (detta för att inte kakorna ska fastna i folien).

4. Rulla degen till bollar (2,5 cm i diameter) och placera på den folieklädda plåten.
Platta till varje boll med handflatan (eller baksidan av ett decilitermått) tills bollarna är ca 4 cm i diameter och 0,6 cm tjocka. Använd gärna lite florsocker på handflatan/ decilitermåttet så att kakorna inte fastnar.

5 .Täck med plastfolie och placera i kylskåp tills kakorna är fasta (minst en timme, kan med fördel stå över natten).

6. Smält chokladen och matfett i en värmetålig skål placerad över en kastrull med sjudande vatten.

7. Ta ut kakorna ur kylen och doppa, en kaka i taget, i den smälta chokladen, se till att båda sidor av varje kaka är helt överdragna med choklad. (Du kan använda 2 gafflar eller en "chokladdoppar" gaffel.)
Låt överflödig choklad droppa tillbaka i skålen och sätt sedan tillbaka kakorna på den folieklädda plåten.

8. När alla kakor har doppats i choklad, ställer du tillbaka dom i kylskåpet, kyl tills chokladen stelnat (30 - 60 minuter).

Förvara i kylskåp i en lufttät behållare (separata lager med bakplåtspapper eller vax papper) i upp till en månad.

Tips! Jag dekorerade mina kakor med glitter strössel, men man kan använda vad man vill eller inget alls.

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar