lördag 19 maj 2012

Årets första skörd av rabarber!

Första skörden för i år gick till hemgjord semifreddo med just rabarbersmak. Rena lyxen för en person som jag, som är laktosintolerant,det är inte varje dag man kan äta annan glass än sorbe!
Det var väldigt enkelt att göra, men man måste komma ihåg att göra den i god tid då den skulle stå i frysen 3-4 timmar. Om man vill kan man göra den dagen innan, men då ska den tina långsamt i kylen innan man äter..
Semifreddo är italienska och betyder halvfryst och det är just så den glassen är som godast.




Rabarbersemifreddo
1 form/ 8 portioner


Ingredienser

Rabarberkompotten
1 liter färsk rabarber (ca 5 långa stjälkar)
4 dl strösocker
1/2 dl vatten

Semifreddon
4 ägg
1 dl socker
1 färsk vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl tjock grekisk yoghurt 10%


Gör så här:

1. Skär rabarbern med skal i 2-3 cm stora bitar.

2. Koka rabarber med strösocker och vatten till en kompott i en tjockbottnad kastrull, i ca 30 minuter (rabarbern ska koka sönder helt).

3. Låt kompotten svalna ordentligt och kyl den kylskåpskall.

4. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).

5. Vispa gulorna med hälften av strösockret och frön från en urskrapad vaniljstång vitt och poröst i en bunke.

6. Vispa grädden fluffig och vänd samman den med yoghurten. Vänd sedan ner blandningen i äggsmeten.

7. Vispa äggvitorna med resterande strösocker till ett hårt vitt skum i en torr och ren bunke. Vänd försiktigt ner skummet i äggsmeten.

8. Vänd samman kompotten med glasssmeten.

9. Häll glassmeten i en ugnsform, skål eller plastlåda och frys den i 3-4 timmar så att den är "halvfryst". Den ska vara mjuk i mitten.



Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar