tisdag 4 oktober 2011

Minicupcakes och minidammsugare!

Till Inas 1-årskalas valde jag att baka kakor som var i "lagom" storlek för ett litet barns hand...
Valde att göra mina favorit cupcakes, kladdkakscupcakes, i miniformat och så en uppskattad favorit, dammsugare, även dessa i miniformat.




Det blev ca 30-35st mini kladdkakscupcakes med mjölkchokladsfrosting och "silverglitter" som topping. Dessa kan man med fördel göra dagen innan och ställa i kylen, då hinner frostingen "stelna" ordentligt och blir inte så kladdig när man ska äta sin cupcakes.

Det här är nog min stora favorit när det gäller cupcakes... dom är superenkla att göra, supergoda att äta och inte behöver dom vara perfekt runda och fluffiga heller (som ska sjunka ihop lite och vara kladdiga i mitten)!

Kladdkakscupcakes
16 stycken

Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt oc h fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
I receptet står det att man kan garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär, annat som är gott på är vaniljglass, mjölkchokladsfrosting, vitchokladfrosting m.m.
Receptet är från Leila Lindholms 'A Piece of Cake'





Egna dammsugare har jag gjort förut men inte i miniformat, det blev ca 20-25st. Dessa hann jag aldrig prova själv då dom försvann fortare än något annat! :-)

Dammsugare är en av min yngsta sons favoriter, dessa enkla men ändå eliganta bakverk är en klassiker som ursprungligen var ett sätt för konditorier att ta tillvara på gamla kakrester. Då blandade man i både torra sockerkakor och småkakor. När jag gör dessa söta bakverk brukar jag använda bara sockerkaka (går till och med att göra på fryst, upptinad sockerkaka).

Dammsugare
18 stycken


Ingredienser
50 g mjukt smör
5 dl smulor från sockerkaka eller småkakor
2 tsk kakao
Arraksessens eller punsch efter smak
300 g grön marsipan
Florsocker till utkavling
100 g mörk choklad 70%

Gör så här:
1. Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.
2. Tillsätt arrak eller punsch efter smak
3. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg dem i frysen.
4. Dela marsipanen i tre delar, rulla till avlånga rullar och kavla ut rullarna till ark ca 2 mm tjocka. Använd florsocker att "mjöla" med om marsipanen kladdar.
5. Ta ut degrullarna ur frysen och rulla in dem i marsipanen. Lägg skarvarna omlott och nedåt. Lägg tillbaka dem i frysen.
6. Smält 1/3 av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten), ta av skålen från värmen så fort chokladen smält.
7. Hacka och rör ner resten av chokladen så att den smälter. Låt svalna.
8. Ta ut rullarna ur frysen, skär dem i 5 cm långa bitar och doppa ändarna i chokladen.
Förvara dammsugarna i kylen!

Lycka till!

Receptet är från Leila Lindholms 'A Piece of Cake'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar