Semlor

Klassisk semla med kolagrädde
16-18 stycken

Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
Innanmätet av bullarna

Kolagrädde
6 dl grädde
8 msk kall kolasås
Ägg till pensling
Florsocker



Gör så här:

1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

6. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.

7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.

8. Sätt ugnen på 200 grader.

9. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.

11. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.

12. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.

13. Vispa grädden och rör ner kolasåsen (om man vill kan man använda färdig kolasås).

13. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.



Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar