söndag 2 december 2012

Pepparkaksbak med barnen!

I år gjorde slag i sak och provade att göra egen pepparkaksdeg, har alltid trott att det är komplicerat och att det framför allt tar tid. Hade fel i båda avseendena... Det tog ingen tid att göra degen och den skulle bara vila i minst ett dygn.

Degen blev dessutom lättarbetad, smakade gott och och pepparkakorna blev krispiga. Receptet hittade jag i tidningen "Hembakat" som just nu är min stora inspirationskälla.

 
Gammeldags pepparkakor

 
 
Ingredienser
 
Pepparkaksdeg
50g smör, smält
1 1/2 dl mjölk
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk nejlikor, malda
1 msk kanel,mald
1 msk ingefära, mald
9 dl vetemjöl
1/2 krm bikarbonat
 
Kristyr
3 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
 

Gör så här:
 
1. Blanda det smälta smöret med mjölk, socker, sirap och kryddorna.
 
2. Blanda vetemjöl och bikarbonat. Tillsätt blandningen och arbeta till en smidig det. Låt degen vila svalt i minst ett dygn.
 
3. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och ta ut önskade figurer. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter.
 
4. Gör kristyr genom att blanda florsocker, äggvita och ättiksprit till en jämn smet.  Om man vill ha färgad kristyr kan man blanda i lite hushållsfärg eller annan ätbar färg. Lägg den i en strut av smörpapper och spritsa. Vill du inte göra egen kristyr så finns det färdig att köpa i livsmedelsaffären.
 
 
 
Tips! Eftersom det var småttingarna som skulle baka tyckte jag den färdiga kristyren var bättre då den är i en lättanvänd tub av plast.
 
 
 
Lycka till!


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar